...
Seluar sukan wanita muslimah

Bersenam punca STRESS (Episod 2)

Assalamualaikum semua. Saya Mohd Eman Jainuddin seorang Ahli Fisioterapi. Apa khabar ? Saya doakan anda semua sehat disamping yang tersayang, Amin.. Minggu lepas kita baca kisah Kak Kiah kita ni. Apa agak nya sambungan kisah dia ya?

Episod lepas Kak Kiah mengalami stress selepas di minta oleh Doktor untuk bersenam setelah masalah kesihatan yang dialami nya. Awal nya  nak bersenam untuk kawal penyakit, tapi masalah lain pulak timbul dan Kak Kiah sekarang mengalami mental dan physical stress. Apa jalan penyelesaian yang sesuai untuk Kak Kiah?

Dalam situasi ni. Suami Kak Kiah memainkan peranan yang penting untuk membantu isteri nya dari segi sokongan dan dorongan selain dari membantu kerja rumah dan urusan anak anak. Suami Kak Kiah juga mula bertanya pada kawan kawan untuk membantu masalah yang dilalui Kak Kiah sekarang. Mujur salah seorang dari kawan suami Kak Kiah kenalkan pada ahli Fisioterapi. Apa pulak Fisioterapi ni?

Fisioterapi dalam bahasa lain ialah Juru Pulih Anggota Badan. Dalam bahasa English ialah Physiotherapy. Fisioterapi ni membantu meraka yang mempunyai masalah anggota badan seperti sakit sendi, otot dan pergerakan badan dengan mengunakan teknik manual terapi, stimulasi elektrik, dan teknik senaman yang betul bagi mengurangkan sakit bergantung pada masalah pesakit tersebut.

Macam Kak Kiah yang mengalami masalah sakit lutut dan pinggang selepas senaman jogging yang sebelum ni Kak Kiah jarang buat. Apa kaitan sakit lutut dan pinggang dengan senaman jogging? Tanpa membuang masa, Kak Kiah pergi untuk memdapatkan khidmat nasihat Fisioterapi.

Ahli Fisioterapi ni akan mengenal pasti punca kenapa dan bagaimana sakit lutut dan pinggng itu berlaku. Dengan mengunakan teknik pemeriksaan tertentu. Ahli Fisio boleh kenal pasti dari mana punca dan asbab masalah Kak Kiah.

Setelah mendengar nasihat dari Fisoterapi, Barulah Kak Kiah faham punca sakit lutut dan pinggang yang dihadapi nya ni berpunca dari persiapan badan yang belum bersedia untuk lakukan senaman jogging. Kak Kiah yang jarang buat senaman, terus berjogging tanpa menghiraukan otot dan sendi nya cukup bersedia atau tidak.

Sesi Fisioterapi Kak Kiah diteruskan dengan plan dan sistem pemulihan yang khas dan sesuai untuk Kak Kiah supaya fizikal dan mental bersedia dan boleh melakukan senaman kegemaran nya dengan betul, selamat dan terkawal.

Kita sering dengar orang buat Medical checkup. Tapi, pernah kah kita dengar orang buat Physical checkup? Jarang atau tak pernah dengar kan? Sangat penting untuk ambil tahu tentang tahap fizikal kita sendiri kerana badan ni nak guna lama kan?

-Eman Jainuddin-

(Physiotherapist)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart
Scroll to Top
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.