Nak Dapatkan Info Kesihatan dan Sukan Terkini? Sertai Durra Active Health Lifestyle

Semua follower Durra, bersama saya lagi coach pemakanan anda, coach AU ❤️

Bertepatan dengan tahun baru 1443h ni jom kita hijrahkan dari obes ke kurus sihat. Bila lagi nak tukar diet kepada makanan sihat kan.

Bukan lemak yang buatkan kita gemok tetapi gula…haaa..ada yang masih belum tahu eh gula tu bahaya.

Dalam dunia ni ada lebih dari 50 nama gula tau sbnrnya…haaaa tahu ke tak ni 🤔. Fungsi gula selain buatkan makanan kita rasa sedap adalah spike kan gula dlm darah kita dan boleh lead kepada kencing manis dan juga cholesterol jika makan berlebihan. Dah makanan pun sedap caner nak makan sikit kan 😭

Tengok gambar dibawah betul2 dan perhatikan nama2 tu rasa cam familiar kan dekat belakang packaging makanan yang selalu ada atas rak dekat grocery mall.

Jangan terpedaya dengan momokan marketing sesetengah jenama. Yes mereka claim no added sugar tapi ada nama2 gula lain spt dalam gambar. So sama je bahaya nya lagi2 yang guna artificial sugar spt sucralos yang boleh lead kepada sakit cancer…kita ingat nak sihat tukar kepada sucralos rupanya undang penyakit yang lagi bahaya 😔

Ok contoh lain la…white sugar dan brown sugar. Apa beza? Colour je beza…kcal, G.i sama…bahkan datang nya juga dari hasil yang sama iaitu tebu…beza nya brown sugar ditambah dengan molasses utk beza kan colour  dan kasi rasa sedikit berbeza 🤦‍♀️

Sebab tu kita kena jadi pengguna yang bijak…kena tahu baca label nutrition fact. Bukan sesaja anta lab  tau tapi nak educate kita utk tahu micronutrient yang kita makan per serving berapa.

So..berhati2 dengan “hidden sugar” atau gula tersembunyi ni. Actually kan…awak tak perlukan gula pun sebab awak dah cukup manis dah orang nya…cia..cia…cia

Adda Uwais

-sejak bila gula ni wujud eh 🤔

Siapa kata nak diet tak boleh makan sedap?

EatSlim kan ada

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

kesihatan jantung

5 Tips Menjaga Kesihatan Jantung

Kesihatan jantung? Pernah tak korang terfikir sekiranya korang ada masalah kesihatan jantung? Masalah kesihatan jantung ini terjadi bukan dikalangan orang tua sahaja bahkan golongan muda

moonaz family day

Moonaz Family Day 2022

Tanpa disangka Moonaz Family Day 2022 sangat meriah mengumpulkan lebih 80 orang pelanggan Moonaz. Angan-angan mengumpulkan pelanggan Moonaz dah lama tersimpan. Akhirnya perancangan selama 3 bulan

Shopping Cart